pondělí 21. listopadu 2016

Miluj automobil svůj

Zdenda leští každý druhý víkend auta, to rodinné, i tu nákupní tašku, kterou jezdím já. Myslím si, že auta vůbec nebere jako neživou věc, jsou to jeho miláčkové. Jsou to jeho kovové lásky. Jednou se mi přiznal, že má pocit rychlejší a plynulejší jízdy, když je auto čisté.

V sobotu nastal opět ten slavnostní okamžik. Zdenda si zabalil hadry, čističe a vyrazil. Ve vedlejším mycím boxu si všiml soka. Frajer s Oktávkou. Hodil po něm nevraživým okem.

Vyzýval ho tiše na souboj.
Souboj hadříků a sprejů.
Souboj dvou čistotných chlapů.
Souboj na špínu a na čistotu.

Vzájemně si nenápadně obhlédli přepravky s čističi a hadry. Zdenda si promnul ruce, prokřupnul klouby "Tak se předveď frajere".
(pixabay.com)

Frajer vytáhl tlakovou pistoli a začal omývat auto.
Zdenda vytáhl tlakovou pistoli a začal omývat auto.

Frajer z přepravky obřadně vyndavá čistič disků a už myje kola.
Zdenda si ho změří pohledem, uchechtne se, zatřepe čistícím sprejem a čistí disky taky.

Frajer dočistil disky a hrne se na kokpit, překvapil Zdendu novým zeleným hadrem z mikrovlákna, speciálně určeným jen na čištění kokpitu. Sprej na kokpit je ve stylové černé lahvi, ale vůně je trapně levandulová, line se až ke Zdendovému nosu.

Zdendu ale jen tak nic nerozhází, vytahuje červený hadr "Kokpit 3000" z mikrovláken třetí generace, posvátně ho vyklepe, aby to frajerovi neuniklo. A třímá v ruce nanočistič AutOnano5000 a od boku, až s téměř nedbalou elegancí stříká na kokpit nanotekutinu a roztírá ji slastně mikrovláknem.

Frajer vypadá trochu rozloženě. Třesou se mu ruce. Ale nevzdává to vážení přátelé, dočistil kokpit a hodlá jít do finále s čištěním okének. Co to ale vidím? Obyčejný iron? To snad není možné, takto zahodit šanci! Chce ještě překvapit superjemným hadříkem z mikrovlákna třetí generace. Skrývá své emoce pod neprofesionální pokerface a leští svá okna vně i uvnitř automobilu.

Zdenda už má vítězství téměř v kapse, ze své bedýnky právě pomalu a majestátně loví svůj nejnovější ještě nenačatý Windowcleaner4000superior. S pohrdavým úšklebkem nastříká Windowcleaner4000superior na okénka, z balíčku hadříků vytáhne ten správný na okna a hbitě leští.

Frajer zhrzeně nastupuje do auta a odjíždí, ani se za Zdendou neotočí.

"Ještě jsi nenavoskoval frajere!" Vítězoslavně se směje Zdenda a mává za frajerem hadříkem z mikrovlákna.
Zdenda navoskoval, dívá se na tu nádheru, je mu dobře. To se to zase pojede, to to bude svištět po silnici.
Odjíždí hrdě z mycího boxu..


.. a začíná pršet...

5 komentářů:

  1. Tento čistě mužský svět je úsměvný, nazvala bych to ...jako malý Jarda.
    Ovšem pocit vítězství je nezaměnitelný.
    U nás na sídlišti se několik let soutěžilo v umývání oken, největší favorit na medaili byla paní Králíková, dokázala přepucnout okna i třikrát týdně, jako manželka fotbalisty na to měla obrovskou spoustu času, na rozdíl od ostatních se válela doma....už se nesoutěží, každý je rád, že je umyje dvakrát ročně.

    OdpovědětVymazat
  2. Teď mě napadlo, kdyby Zdenda viděl moji nákupní tašku, klepla by ho pepka...

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo, nás, co auto nemyjem, deštík nerozhází
    Na to si vždycky stěžoval soused a i já se naučila. Jak šel mýt auto, sebrala jsem prádlo.
    To byla fakt klasika

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle mě opravdu pobavilo. :) Já myslím, že každý máme nějakou takovouhle úchylku, něco, na čem lpíme a co milujeme. Ať už jsou to auta, seriály, jídlo, sbírání známek, chození do kaváren s přáteli ... A všechno je to fajn. Mám ráda, když člověk má v životě něco zajímavého a něco svého.

    OdpovědětVymazat
  5. Já frajerovi rozumím, jsem věrná Okeně...teda po krátkém zahýbání s Clinem a Mister Muscle...

    OdpovědětVymazat