pondělí 13. července 2020

Slovinsko – Škofja Loka – Visoko při Poljanah

Do poslední chvíle nevíme, jestli budeme vpuštěni do země naší plánované dovolené. Situace se neustále mění, ale pár dní před odjezdem je to jasné, ČR dostává na semaforu zelenou, můžeme jet. Cesta probíhá vcelku dobře, až na jednu zácpu před Karavanky tunelem i plynule. Budeme bydlet na třech místech, abychom poznali co nejvíce slovinských koutů. Míříme k městu Škofja Loka na severozápadě v podhůří Julských Alp. Bavíme se nad nápisy ve slovinštině. První postřeh, slovinština nezná tvrdé y! Všechna „i“ jsou ve slovech měkká! Děti mumlají, že to není fér a my uznale kýváme hlavou, jak jsou ti Slovinci chytří. „Měření hitrosti“ mihla se u silnice další cedule. Voláme dozadu na děti s hranou panikou v hlase: „Děti, děti, tvařte se inteligentně! Tady se měří chytrost!“ Kvítek nasadí svůj nejbystřejší výraz, Zora naši lest prokoukla. Další nápis: „Pozor, otroci!“ a na fotografii jsou dvě děti. Se Zdendou se nám rozzáří obličeje a vysvětlujeme dětem, že ve Slovinsku dřou děti v domácnosti jako otroci a vyjmenováváme jim úkoly, které budou muset během celé dovolené plnit, aby měli z této země autentický zážitek. Děti začínají zlobit a pošťuchovat se, díky beznadějným vyhlídkám na další nejhroznější dovolenou v jejich krátkém životě.



Snažím se situaci zachránit zábavnou hrou o hledání nejvtipnějšího názvu města. Vyhrává Gabrk, to je podle mě vhodné citoslovce pro říhnutí.Znělo by to asi takto: „Náš indický kamarád dojedl dezert a na důkaz díků hostiteli se z jeho úst ozvalo grandiozní „gabrk“. Další zvukomalebné slovo je „sladoled“ čili zmrzlina, o té se rozepíšu v příštím přímořském díle. 

Přijeli jsme na malou farmu, místo se jmenuje „Visoko pri Poljanah“, kde máme pronajatý apartmán. Jsme tam jediní, ostatní návštěvníci z jiných zemí nedostali zelenou. Přivítá nás vůně krav, kdákání slepic a zurčení blízké říčky (Poljanská Sora). Prostorný byt, milí majitelé, děti dostávají povolení vybírat ráno vajíčka slepicím, zhostí se tohoto úkolu poctivě a v sedm hodin ráno hned po probuzení ještě v pyžamu jdou týrat slepice. Oblast je velmi úrodná, pěstují se tu zejména brambory alias krompir a cibule zvaná čebula v údolích. A kde končí pole, se zvedá krajina do mohutných kopců, u nás už by bývaly zvané horami, zde jsou to jen takové halabala kopečky.

Poljanská Sora


Tady bydlíme
 

Přemluvím Zdendu a zastavíme na jednom statku, chci koupit dvě kila krompir. Vítězoslavně si odnáším pět kilo brambor a dvě kila čebule. To znamená jediné, už víme, co budeme jíst příštích čtrnáct dní.


Každý den se koupeme v ledových řekách a kocháme se místní přírodou a večeříme brambory s cibulí. Kvítek rozbije svoje potápěčské brýle o Zoru, zjišťujeme, že sklo z nich není žádné plexisklo, všichni se pořežeme o miliardu miniaturních střípků. Na jezeře Bled, se ptá Zora, jestli na plovárně budou záchody, zrovna za námi jde jiná česká rodina, Kvítek jí odpoví dostatečně hlasitě: „Se dyštak vysereš do vody.“ Slovinsko přepíná ČR na barvách semaforu na oranžovou. Uf, to bylo o fous. Z následujícího ubytování nám píší, že půjdeme do karantény, až tam přijdeme. Odepisujeme, že nepůjdeme, protože už tu týden jsme. Za pár dní jsme opět zelení, teda ne my, ale semafor, takže se nás v obchodech nemusí už nikdo štítit. 

Pokračování již brzy.



Koupaliště na jezeře Bled

Bledsky grad

jezero Bled


Soutěska Vintgar

Nádherně zbarvená voda soutěska Vintgar




Náhorní plošina "Veliká planina"


Vítací kocour Ivan


Škofja Loka









12 komentářů:

  1. Nádherné fotky! Muselo tam být opravdu krásně. Jste stateční, že jste se za současné situace vydali přes hranice, já bych na to neměla nervy :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo bylo to na hraně, ale uklidňovalo nás, že ve Slovinsku je velmi málo nakažených, bylo to pomalu lepší řešení, než být tady a vyplatilo se, přelidněné turistické atrakce byly liduprázdné, bylo to moc příjemné.

      Vymazat
  2. Krásný fotky, vlastně bych mohla komentář nade mnou celý opsat. Letos asi budu doma, nechci se stresovat (nemám na to nervy), taky v práci je tolik práce a každý den se musím přemlouvat, abych tam šla, dovolená by mi rozhodila morálku...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je pravda, těžký návrat do práce, i když pracuju už čtyři měsíce z domova, bylo hrozně těžký si vzpomenout vůbec na heslo.

      Vymazat
    2. snažila jsem se ti dneska napsat komentář k článku, ale prostě zákaz, klasika.. že jsem se zasmála nad blonďatou nymfomankou a že doufám že mastňák se umyl, když se odurazil.. budu ti psát asi komentáře sem, jo? :-)

      Vymazat
    3. Já jsem si komentář vytáhla ze spamu...:) i jsem Ti odpověděla. Mně taky nešlo komentovat u Tebe na Blogu.cz.
      To je vážně hrozný voser. Jsi šikovná, že ses včas odlepila.

      Vymazat
    4. noo asi budeš muset být taky šikovná.. blog.cz končí teď už opravdu :-(

      Vymazat
  3. Tož moc se mi líbí kocúr a dnes definitivně si tě uložím.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za připomenutí krásný dní, které jsme tady prožili. Tedy bez těch semaforů a vyhrožování karanténou... Ale letos je všechno trochu jinak.
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdepak jste byli, nějaká doporučení? My jsme si říkali, že se tam určitě ještě jednou podíváme.

      Vymazat
    2. Helgo, bydleli jsem přímo u Bledu, šli jsme ve vašich, respektive vy v našich stopách. Byli jsme tam jen 4 dny, pokračovali jsme do Chorvatska, teploty dosahovaly +35, tak to na nějaké turistické výkony nebylo. I vylézt k hradu nám dalo celkem zabrat :o). Ale soutěska Vingar je skutečně úchvatná.
      Přej hezký den, Helena

      Vymazat