úterý 4. května 2021

Není svišť jako sysel

Asi pět kilometrů od našeho bydliště se nachází malé letiště. Jedná se tedy o ideální trasu pro  vycházku. 
Před pár týdny jsme zjistili,  že na letištní ploše žije mnoho svišťů, postávají nad svými norami jako surikaty.  Bohužel mám u sebe jen mobil, ale i tak natáčím ten kousek přírody a rozesílám  videa příbuzným. "Je to sysel" odpovídá mi otec. Tímto děkuji kapele Chaozz, která vymyslela píseň "Svišti na golfovém hřišti", tomuto bludu jsem věřila dodnes.  

Sysli na letišti

Svišti na golfovym hřišti

Později vyprávím doma můj hajlajt dne, týdne a možná i měsíce. Absolutní nezájem všech mi ale nevezme nadšení a druhý den beru zrcadlovku s tím nejdelším objektivem, abych sviště, teda sysly  mohla navždy zvěčnit a hezky zblízka. Představuju si, jak ležím v letištní trávě jako reportérka National Geographic a čekám na ten správný moment, úhel a světlo. Těším se. Po pěti kilometrech rychlé chůze se přede mnou rozevře zelená letištní plocha. Sysli nikde. Kromě dvou seniorů, kteří roznáší syslům mrkev a jinou kořenovou zeleninu na přilepšenou nic. Ani syslí chlup.  Vyfotím si seniory a letadlo. Cestou domů lovím objektivem ptactvo v lese, nic moc, zpívají hlasitě, ale nejsou vidět, připomíná mi to snahu najít v cikádu v Řecku. Naše ptactvo to jsou takové naše cikády. Jednu pěnkavu jsem akorát našla.

Pěnkava obecná

A dnes nastává další pokus. Kvítek odtržen násilím od počítače, svačina zabalena. Své nadšení jsem přenesla trochu i na něj, protože si bere dalekohled, aby ta nebohá zviřátka utlačovaná  letadly mohl také sledovat. Po hodině přicházíme na staré známé místo. A světe div se. Nic. Sysli zalezlí. Senioři zalezlí. Sem tam proletí letadlo. Nuda. Aspoň máme to jídlo, protože bez jídla by to byl pro Kvítka už totální propadák. Cestou opět lovíme v lese, ale Kvítek si zapomněl brýle, takže spíš asi dělá, že se dívá, ale moc toho chudák nevidí. 

Cestou z letiště, kvíz najdi Kvítka, dělali jsme testovací fotku s novou maskáčovou soupravou

Co o syslích říká Wikipedie? 

"Sysel je denní zvíře. Hloubí si nory, ve kterých spí. Vyskytuje se na místech s trvale nízkým travním porostem, aby měl přehled o blížících se predátorech. Díky tomu si často k životu vybírá travnatá sportovní letiště nebo golfová hřiště.
Sysel je kvalifikován jako kriticky ohrožený druh (C1) a podléhá ochraně z celoevropského hlediska (dle zákona č. 114/1992 Sb. a vyhlášky č. 395/1992 Sb.)."

Dobře, takže denní zvíře, už jsem začala mít podezření, že kladenská odnož syslů bude nějaká "night club" verze, paří v norách a na povrch vylézá jen pro mrkev přidělenou místními seniory. 

O dalším vývoji lovu syslů vás budu informovat, jelikož se k tomu momentálně upíná celá podstata mé existence. Chcete unikat realitě? Hledejte sysly. 

Syslům zdar a svišťům též

Vaše Helga





Test najdi srnku, maskovaná je tedy o dost lépe, než Kvítek




13 komentářů:

  1. To skoro vypadá, že jde o kvantové sysly, kteří vědí, že je někdo chce pozorovat a chovají se podle toho :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajeďte si do Prahy na nutrie. To byla zas naše posedlost, zvlášť během lockdownu. Holky se objektivu nebojí a žraly mrkve z ruky, i když jsem u toho propadala panickým atakům, že dětem uhryznou prsty. Nejvíc jich je na Střeleckým a Rohanským ostrově, tam jdeš na jistotku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akce nutrie proběhla předloni, teď nám z Kladna zmizely. No jó jenže to je takovej rybníkářskej povaleč, to člověka ani nebaví fotit :D

      Vymazat
    2. A všude cedule, ať se ty nutrie nekrmí, že je to invazivní druh, který u nás nemá přirozené nepřátele, že jsou strašně přemnožené a město neví, co s nima. Pecka. Díky.

      Vymazat
    3. no vidíš to, u nás je ani nikdo nekrmil, asi proto tu už nejsou

      Vymazat
  3. Hezké mimikry! Typujem, že je tá kôpka napravo, pri strome 😄
    Na sysle sme chodili aj my. V Mladej Boleslavi ich mali plnú lúku a ľudia ich tam vykrmovali piškótami a mrkvou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aby se pak vůbec sysli vešli do nor :-), kopka to je stejně hezký slovenský slovo, tu stříšku neumím, ale úplně to slyším :) jo je to ta kopka, teplákovka je designovaná asi do jiných odstínů přírody, ale já si z něj dělám stejně legraci, že se musí držet u mě, jinak ho už nikdy v tom lese nenajdu..

      Vymazat
  4. V kempu Trhovky na Orlíku jich taky bývaly mraky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. se dozvídám jak je to běžné zvíře, přitom wikipedie píše že je pomalu před vyhynutím, tak už se asi namnožili do dostatečných počtů :-)

      Vymazat
  5. Ty jo, to by mě vlastně nenapadlo, že je to v té písničce špatně :D
    Jinak krása, takových zvířat! Já už se radši naučila nosit brýle pořád, abych o to právě nepřišla. Není nic horšího, než narazit na zvíře venku a nevidět ho :(

    OdpovědětVymazat
  6. Pěnkava se povedla náramně! Snad ty potvory někdy konečně vylezou! :D

    OdpovědětVymazat