neděle 29. března 2020

Bubovické suchopády


Vyrazili jsme na výlet. Bubovické vodopády, nebo spíš vlastně suchopády. Jdeme lesem, sem tam potkáme člověka, přes roušku se přidušeně pozdravíme. Kocháme se probouzející se přírodou, něco už taky kvete. Slyšíme ptáky, zastavujeme se a radujeme se z každého živého tvora, z každé květiny. Kvítek se raduje z každého kamene a strká ho do kapsy. Já si klekám ke květinám, cítíte to lidi, ty kytky voní. Zastavujeme u každého opeřence. Googlíme co to je. "Hele děti, žabička," sklání se Zdenda nad něčím seschlým na cestě. Radujeme se i z té mumie. Zora se neraduje z ničeho. Protože puberta. Vypadáme jak banda šílenců. Zora má za úkol vyfotit a popsat jarní květiny, tak jí s nadšením ukazujeme nalezenou květenu, "Zori, foť, to bude asi jaterník" Zora nic nefotí a žbrblá do roušky, ať si to učitelka vyfotí sama, když jí to tak zajímá. Kvítek řeší. proč psi nemusí nosit roušku. "Protože pak by si nemohli vzájemně očuchávat zadky." Jo mohla jsem říct že psi tu nemoc nemůžou chytnout, ale to mě v tu chvíli nenapadlo. Zdenda přikazuje dětem, když sestupujeme k suchopádu, "Držte se toho řetězu co je tu místo zábradlí" Já se na něj zle podívám "Až 72 hodin vydrží koronavirus na kovech, děti nesahejte na to zábradlí, dívejte se na pevný bod a přejděte ten terén bez držení" Tak co je lepší, spadnout ze skály nebo chytnout koronu, já tvrdím, že by si maximálně zlomili nohu, Zdenda tvrdí, že radši koronu než zlomenou nohu. Diskuzi přerušujeme svačinou, jelikož je doba oběda a rozhovor stejně nikam nevede. Cestou zpátky nastává krize, Zoře je moc teplo a asi brzo umře. Kvítek už nemůže, nepomáhá ani odlehčení v podobě vyhození kamenů z kapes. Na tyhle situace jsem připravená, vítězoslavně vytahuju z tajné kapsy v batohu balení sušenek. Poslední záchrana. Do roušek si svačinou slušně nadrobili, vypadají jak koně, kterým se připíná sáček s obilím k hubě. Po zbytek cesty tiše vyzobávají drobky z roušek, no to asi není taky úplně přehlídka sterility. Děti nakopla rychlá energie ze sušenek, Zdendu evidentně taky, protože začíná vtipkovat, a šeptá mi do ucha, že si budeme hrát doma na doktory, když už jsme konečně sehnali ty roušky. Výlet to byl pěkný jen jsme hodně odvykli chození co jsme doma. Sice nadávám na děti, že nechtějí chodit. ale sama jsem toho měla plné kecky, když jsme se na rozcestí rozhodovali, jestli oklikou, nebo přímo k autu, připojila jsem se srabácky k dětem.

Takže tak.

Vaše Helga

8 komentářů:

  1. Chci pokračování, zajímá mě hra na doktora, když sama si už nehraju...

    OdpovědětVymazat
  2. Korona je mrcha, asi bych taky riskovala raději tu zlomeninu...
    Na druhou stranu, k autu daleko, ještě bys ty děti musela nést... Zlomená noha se projeví hned, korona Ti dá až dva týdny na přípravu...

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsme před pár lety podnikli výpravu k těmto vodopádům. Očividně to chce vyrazit opravdu bezprostředně po průtrži mračen, jinak smůlička. Dle popisu jste tam chytli totální sucho, tak tady přikládám odkaz pro představu, jak to tam vypadalo alespoň s troškou vody.
    http://mikehoblog.blog.cz/en/1604/bubovicke-vodopady

    OdpovědětVymazat
  4. Fotka moc hezká. Taky jsme o víkendu byli v lese. Chodíme na odlehlé turistické trasy a jen sami, jak spolu bydlíme, s nikým jiným. Příjemně mě překvapilo, že každý, koho jsme potkali, měl roušku. Sice ne nasazenou, v přírodě se to ostatně ani nedoporučuje, aby se imunita a schopnost dýchat spíše neoslabovala, ale vždy když jsme někoho míjeli, usmívali jsme se na sebe z dálky a u toho jsme si všichni solidárně nasazovali roušky.

    OdpovědětVymazat
  5. U Bubovických vodopádů jsem fotil celou sérii snímků před šesti lety. Od té doby bylo vody čím dál méně a teď už není skoro žádná, dokonce ani po vydatných deštích. Tak těm starým fotkám nebude zanedlouho nikdo věřit .

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: no to třeba někdy až si založím tajný   blog o čuňárničkách, který nebudu sdílet s rodinou a tak takových padesát odstínů Helgy... to mě nikdo nepozná[2]: viď, ale nejhorší je že si zlomí nohu a pak to stejně chytnou, a jsme víš kde.[3]: díky, no za nás tam byly dvě louže a trochu to po té skále kapalo, tak to vidím aspoň trochu víc s vodou.[4]: ano přesně jsme se kryli jen když jsme někoho míjeli[5]: tak máš aspoň pěknou památku, budeš to ukazovat příštím generacím, jako nám ukazují babičky jak bylo ještě zamrzlé Labe

    OdpovědětVymazat
  7. Co bych za to dala, vydat se teď do lesa. Ale museli bychom MHD, což se nám nechce, tak hnijeme doma a chodíme akorát se štěnětem před barák... Ale stejně vás obdivuju za turistický výkon v rouškách, já v tom vydržím tak deset minut.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: no je to naprd, ale prý takové vlaky se blýskají čistotou a nikdo jimi nejezdí, vím z doslechu. My to nandáme jen když se míjíme s nějakými lidmi, v lese ty roušky nemají vůbec smysl, za chvilku to stejně provlhne.

    OdpovědětVymazat