pondělí 23. října 2023

Vodovky

Jak děti odrůstají, najednou mám zas víc času pro sebe. Občas je ještě násilím přinutím k nějaké společné aktivitě, která se jim nakonec možná i trochu líbí, nebo možná jenom doufají v rychlý konec.

Tak co to bude tentokrát, co bude můj nový koníček? Youtube mi nahazuje udičky, sem tam vyskočí video s nějakou činností, kterou nutně musím vyzkoušet. Už mi hraje vysoce uspokojující video malování vodovkami.  Vodovky. Odporná plastová věc s mdlými barvami, kterými člověk maloval v deseti letech na úrovni tříletého a hlavně, v té době frčelo všechno těžce okonturovat černou barvou, což v případě vodovek vytvářelo dost strašidelné výsledky. Vodovkový brutalismus, tak bych shrnula celé to období základní školy.

Ale to video! Jemné tahy štětcem, hra s vodou na papíře,  něžné prolínání barev. Ach!

Náhoda tomu chtěla a v proslulém obchodě jménem Action mé oči utkvěly na malé krabičce vodovek, která se tvářila prudce profesionálně a zejména levně. Vedle pak papíry přímo určené na malbu akvarelem. Podle youtube tutoriálů jsem začala zkoušet svoje první mistrovská díla obalená opadanými chlupy z vypelichaných štětců. Vodovky vůbec nebarvily.. holt kdo šetří, má za tři (tři kopy nefuknčních věcí).




A zase náhoda, ve městě bude workshop se známou umělkyní. Malování květin akvarelem. Neváhám. Pozor, to nejsou vodovky, to je akvarel. Jsem poučena hned na začátku kurzu, kde máme říct, jak jsme na tom s malováním a já sdílím své začátky s youtubem a vodovkami z Actionu. 

Sešlo se nás asi sedm žen a jedna dovedla i svého muže. Moc se netvářil a já po očku sledovala, jestli na něj v kapse nemíří nějakou zbraní. Ona se bránila, když zjistila, že jí takhle podezíravě prohlížíme všechny: "Já jsem ho nenutila, já mu to pouze důrazně vysvětlila!" 

Vybrala jsem si chrpy a vlčí máky. Vypadalo to jednoduše, nebylo to jednoduché. Chrpy dobré, ale vlčí mák ne. Mám na krajíčku, zachvacuje mě nával zoufalství a hysterie. To nejsou máky, můj papír vypadá jako použitá menstruační vložka ozdobená chrpami.  Naštěstí včas zakročila paní lektorka a cennými radami z těch fleků udělala něco jako vlčí máky. Pár odvážlivců si vybralo k malbě řebříček. Myslím, že kdykoli narazí v přírodě na skutečný řebříček, rozpláčí se.

"A co jste si z našeho workshopu odnesli?" ptá se paní umělkyně. 

Z workshopu si odnáším lásku k chrpám a nenávist k vlčím mákům.  Ale nevzdávám to, sehnala jsem z druhé ruky skutečné akvarelové barvy, to teď  bude teprv zážitek. 

Malování zdar!

Vaše Helga



14 komentářů:

  1. Náhodou! Mne sa tie vlčie maky páčia :) Nabudúce ich treba namaľovať viac a všetky nedostatky zaniknú.

    OdpovědětVymazat
  2. Hoho, chtela bych menstruovat tak poeticky, jak vypadaji tve vlci maky! Za me nahodou super! A to nemluvim o tom, ze jsme tady vsichni svedky teprve tveho umeleckeho rozjezdu!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poetická menstruace, to je skvělé slovní spojení, viděla jsem nějakou ženu, která vyrábí obrazy z chlupů z ohanbí, nebo to maluje štětcem z chlupů s ohanbí, nebo obojí, už nevím, ale poeticky menstruovat jsem ještě nikoho neviděla, díky za insipiraci, příště zkusím nějakou další menstruační abstrakci. Teda za použití normálních barev. Uf.

      Vymazat
  3. Ta krajina! Ta je nádherná. A pán, kterému to manželka důrazně vysvětlila, mě naprosto odrovnal.
    U nás doma je to přesně naopak. Já zastupuji vodovkový brutalismus a můj manžel, designér, ilustrátor a grafik, má v pracovně štětce z veverek, různé velikosti akvarelových papírů a několikero sad akvarelových barev s různým obsahem pigmentu (snad to říkám správně). Krom toho máme zhruba i všechny ostatní barvy na světě a taky třeba sadu fixů se štětcovými hroty v odstínech teplé šedé. Výhoda je zřejmá: když mě jednou za rok popadne nečekané výtvarné nadšení, můžu jít dělat prakticky cokoli a prakticky s čímkoli. A taky mi pak má kdo opravit a zlidštit moje případné vlčí máky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mohla bych si někdy půjčit tvého manžela? Tedy jeho vybavení? (malířské)

      Vymazat
  4. Když vodovky, tak jenom od Koh-i-nooru. Ty molují dostatečně tmavě, když člověk chce. Ale i tak s nimi neumím namalovat. Nic pěkného. Možná bych se také měla podívat na nějaké návodové video.
    S akvarelem zkušenosti nemám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ty nemám :-) podle návodu je to lehké, ale pak něco podle reality, to jsem v koncích

      Vymazat
  5. Jak to (podobně) napsali do výučního listu jednomu bývalému politikovi: "Chrpy dobrý, na vlčí máky nepouštět!"

    OdpovědětVymazat
  6. Super, držím palce na další výtvory!

    Jaká technika bude pokořena příště?
    Mě nedávno nadchlo video malování pomocí provázku, to si určitě najdi! Jen tuším bude třeba doplnit sbírku ještě o barvy akrylové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to nevím, zatím mi stačí toto, akryl mám z dob kdy jsem jela malování na kameny, ale asi už bude tuhej :-)

      Vymazat
  7. Obdivuju Tvoje zájmy, v poslední době nejvíc času trávím u televize zabalená do deky. A to mám volného času jako nikdy (teda co pamatuju!).

    OdpovědětVymazat
  8. je to tak, čím víc volna, tím míň člověka něco nutí cokoliv dělat, se to dá odložit, ještě furt to mám tak, že se mi objeví dvě tři hodiny, kdy mě zrovna nikdo nepotřebuje, tak se je snažím využít, protože buď teď, nebo nikdy, ale věřím tomu, až to bude celý den, nebo půlden, tak taky budu paralyzovaná tou přemírou volnosti :) I když plány mám velký.

    OdpovědětVymazat