neděle 4. dubna 2021

Sběratel kroků

Chlubím se své sestře svým narozeninovým dárkem. O věku jsem se zmínila zde,  Přála jsem si hodinky. Nejsou to ale obyčejné hodinky, jsou ručičkové a zároveň na pozadí velmi chytré, dá se dokonce říci i inteligentní. Jak to sestra viděla, začala shánět něco podobného, od koupě chytrých hodinek ji prý doposud odrazoval jejich výhradně sportovní vzhled a černý displej. Teď máme obě prudce elegantní a chytré přístroje a zjistily jsme, že se můžeme propojit přes aplikaci Garminu a vzájemně se vyzývat a soutěžit v počtu nasbíraných kroků.

Vypadají, jako úplně obyčejné ručičkové hodinky..

.. ale jsou velmi mazané

Zleva: Nové hodinky Garmin vivomove Style, chytrý náramek Mi band a moje úplně nejstarší hodinky na měření tepu Sigma. Zachyceno při testování měření tepové frekvence.

První výzva vytvořena. Zatím jen na víkend.  V pátek společně ještě vyrazíme na kalibrační procházku a sledujeme si vzájemně tepové frekvence. Vypadáme obě jak idioti, mobil v jedné ruce, druhá  ruka s  hodinkami skrčená před obličejem. Při stejném tempu jsem já už dávno v infarktozóně, jí hodinky hlásí, že odpočívá. Párkrát se proběhne, aby trochu vyšvihla tepovku aspoň do spalovací zóny. Moje hodinky jsou v červených číslech, až se bojím, aby se tajně nespojily přes mobil se záchrankou. 

Pak si porovnáme míru stresu v zaměstnání, zde zase vítězím já. Zatímco ona je ve stresu v podstatě pořád, já při práci odpočívám, podle hodinek to vypadá na hezkých osm hodin relaxu, jediné výkyvy do extrémních hodnot jsou v momentě, kdy zadávám Kvítkovi práci na domácí školu a když ji pak po dvou hodinách vyžaduji. 

Je sobota ráno, výzva začíná. V sobotu  jsem zmákla velmi dlouhou procházku, už to vypadá, že vyhraju. V neděli mi přistane na chatu (čti "četu", nejedná se o rekreační objekt) zpráva:

"Dneska mám "restday" (u dnešních třicátníků oblíbené cizí slůvko pro odpočinkový den), tak to asi vyhraješ."

Tuším, že restday u mé sestry znamená, že nepoběží dvacet kilometrů, ale ujde jen deset, takže se i tak snažím nachodit co nejvíc, abych měla výhru jistou. Zdenda sestru odpoledne potkal v našem městě, ačkoliv bydlí v přilehlé vesnici vzdálené minimálně 4 km, šla pěšky, žádný restday se nekonal. Píšu jí rozzuřeně:

"Špinavá hra!"

Běhám po domě, a dívám se ven, leje jak z konve a kdo mi zaručí, když teď v osm večer nachodím pět tisíc kroků, tak ona nepůjde v noci ještě můj náskok stáhnout. Kašlu na to, vzdávám se, vyhrála.

Víkend byla zkouška. Nyní máme měsíční výzvu a zjišťujeme,jak moc jsme obě chorobně soutěživé. 

Včera jsem pochodovala na místě, když jsem se sprchovala, dneska jsem pochodovala na místě, když jsem vařila. Večer v Lidlu na nákupu jsem záměrně objela s vozíkem všechny regály dvakrát, každý krok se počítá. Zatímco jsem stála s vozíkem ve frontě, pochodovala jsem lehce s nákupním vozíkem sem a tam, tudíž jsem nabízela střídavě prostor lidem, kteří chtěli projet skrz frontu k jiné pokladně, taková živoucí závora. Mezi projíždějícími byl i malý starší Vietnamec. "Děkuju pany." Po zaplacení se ke mě hrne a podává mi hrst lepíků (promoakce v Lidlu, k nákupu veleúspěšné miniatury ovoce a zeleniny). "Pany, máte těti?" Kývu, děkuji a raduji se z přírůstku do sbírky.  Trojitá výhra, mám asi třicet kroků navíc, deset lepíků a ještě dobrou karmu za pouštění tolika lidí, kdo se nikdy nepokusil projet skrz frontu, neví o čem mluvím. 

Od našich vím, že ségra schválně chodí sem tam po baráku, tak jsem jim řekla, ať jí neprozrazují, že jsem k nim přišla pěšky (6,4 km, 9900 kroků jedna cesta ou jé). Těš se ségra, tentokrát tě roznesu na kopytech!

Chůzi zdar.

Vaše Helga 

Tulipány moje nejoblíbenější, narozeniny v březnu to je prostě klika.

.. někdo se chodí jenom projít, ale já sbírám kroky

Takhle se se Zdendou zlobíme, v kalendáři se posmíváme vzájemně svému věku, naštěstí jsem to včas uvedla na pravou míru. On je o pět let starší, takže já se vždycky směju víc od srdce, u něj už je to jen takové hořké postesknutí maskované posměchem.




21 komentářů:

  1. Tak aby to bylo tematické - k narozeninám kromě všeho nejlepšího, pevného zdraví a dalších takových drobností přeju opravdu hodně kroků a pěknou řádku sportovních vítězství! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je super, taková výzva! Jasně, je to na jednu stranu trochu ujetý, ale na druhou stranu, něco pro mě. Jen škoda, že se mnou nikdo nechce soutěžit. Mi fit band mám už od ledna 2020, ale až letos jsem se hecla a od začátku roku se snažím každý den mít těch 10 000 kroků. Jen to teda v zimě bylo peklo, chodila jsem po bytě apod. :D Teď je krásně, tak je to docela jednoduché.

    Mimochodem, ty Garmin hodinky jsou krásné. Ale zase dost velké.

    Dodatečně všechno nejlepší a hodně zdraví a vitality! :D :)
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přes zimu je zase výhoda, když se člověk vykope ven, tak tam nejsou žádní další lidé, to mi celkem vyhovuje :-)

      Vymazat
  3. Myslím, že je nepochybné, že tvým předkem je bájný vojvoda Krok :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), no já bych spíš řekla, že Lech, ale Krok se tam snad šmrcnul taky..

      Vymazat
  4. Všechno nejlepší a ať ségru dáš! Máte aspoň o co soutěžit? To by pro mě coby nesoutěživýho povaleče byla asi klíčová inspirace:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, to je souboj čistě na bázi sesterské rivality

      Vymazat
  5. Dobré, Helo. Je vidět, že jsi mladice. Jsem starší - chacha :-) A moudřejší. Chytré hodinky nepotřebuji. Stresu se vyhýbám a tak chodím jen na kochající se procházky - zatím tedy i bez hůlky - nebo s hůlkami?

    OdpovědětVymazat
  6. Sestra dostala chytré hodinky cca před rokem a od té doby honí psa po okolí jako nadmutou kozu. Chudák má již tak krátké nožičky o několik centimetrů kratší. Od prosince s ní často chodím i já. Před každým kopcem mi vždy vytrhne kočárek z ruky a rychlostí blesku se žene k vrcholu, protože "chůze s kočárkem do kopce skvěle spaluje kalorie". My se psem se loudáme zapomenuti kdesi vzadu a za dobrého počasí se snažíme nachytat trochu sluníčka. Moje absolutně hloupé solární hodinky se totiž po dlouhé zimě vybily.

    OdpovědětVymazat
  7. Hodně štěstí, hodně kroků, hodně rest dayů! My vedeme jenom restaurant day (vaří za nás hospoda) a to taky není špatný :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky dodatečně vše nej :-) A vítězství - ať už v počtu kroků nebo v počtu rest dayů :-)

    Já si koupila chytré hodinky v prosinci a v lednu jsem po druhém vybití zapomněla heslo k aplikaci a nějak si zasekala přístup... Tak jsem je ještě jednou nabila jako dražší krokoměr a teď už odpočívají v pokoji (doslovně). :-)

    OdpovědětVymazat
  9. To zní jako úplně tragický konec jedněch chytrých hodinek :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Všechno nejlepší, ty kalendářové kulatiny mě čekají přesně za rok, tedy konkrétně od včerejška za rok :D blbý je, že můj muž je naopak skoro o pět let mladší. Takže on vždycky veje, že mu bude UŽ 30, UŽ Kristova léta, letos to bude UŽ 35 a já užasle zírám, co proboha řeší :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D děkuji užívej poslední rok s trojkou, to máš teda horší no, já jsem ta smějící se bestie u nás doma

      Vymazat
  11. Moc se mi líbí ta krásně pozitivní energie, která mě při čtení vždycky zaplaví:) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, já moc pozitivní pocit ze sebe nemám, ale aspoň nějaké zbytky prosáknou na blog :-)

      Vymazat
  12. Člověka potěší, lidská závora :)
    Zrcadlo nastavené větnamskou komunitou stojí za hlubší zamyšlení..

    OdpovědětVymazat