sobota 26. září 2020

Nová doba!

Doba je rychlá.  Opravdu? Co když je doba pořád stejná, jenom my se zpomalujeme? Snažím se, fakt se snažím to stíhat všechno! Zeptejte se dětí, jestli jim ta pohádka, která nemá záběry delší než setinu sekundy, přijde nevnímatelně rychlá. Zatímco se svíjím s pěnou u huby v epileptickém záchvatu na gauči z problikávající obrazovky cartoon network, děti napjatě sedí a sledují děj, který překypuje informacemi, několika dějovými liniemi, psychedelickými efekty zvukovými i optickými a hyperaktivně se pohybujícími postavami. Utírám pěnu od úst a pláču, jsem stará a pomalá. Nestíhám to. Raději si přečtu  nějaké recenze filmů, chci něco klidnějšího, s delšími střihy, něco z čeho nebudu mít psotník. Vybíhá na mě kategorie "Postapo". Ty vole?! To už jsou filmy o pilulce proti otěhotnění? A tolik jich je?! Oni už samou rozcapeností neví, o čem by natáčeli, když už může být pořad o uklízení, proč ne o tom, jak lidi zabíjej svoje shluky buněk v děloze.  Po chvilce rozčilování se dovtípím, že se jedná o postapokalyptické filmy a pilule se jmenuje postinor.

připadám si jak ten šnek..

Rychle, všechno rychle. Přizpůsobila jsem svoje čtení nesmlouvavé rychlosti doby (anebo mému zpomalení). Jenže když čtete z rychlíku, pak si přečtete "vratné studny", "kuchařka pro seru" namísto vrtaných studen a kuchařky pro dceru. Sedím smutně na zemi, Kvítek přichází "Co tady čupíš mami?" Cože co? Prej dřepíš. "Jdi si kempit jinam jo?" dává mi najevo, že mu sedím v cestě. Na otázku jak bylo ve škole odpovídá že "jsem trolil holky" naštěstí už vím, že v tom není nic sexuálního. Zora ho štípla do "hendy" (ruky), ukazuje mi modřinu. "Tak jsem jí bacnul do hedky (do hlavy)", uzavírá souboj se sestrou Kvítek. Až udělá úkoly, prý si zahraje roblox, ale předevčírem se mu lagoval (překlad zasekával) až se nakonec bugnul (prostě úplně zaseknul.. asi..). A prý je tam nějaká cápka (ženský rod od "cápek") co se s ním kamarádí, takže doufá, že ji tam zase potká. 

Máme výročí. 13 let od svatby z celkem 17 let spolu.  Zdenda se pokouší o nejapný humor, což mu nemůžu mít za zlé, protože musí snášet ode mě daleko horší poznámky. Ptá se Kvítka, jestli maminku vyměníme za mladší, nebo si jí necháme. Kvítek vece: "Je sice stará, ale je dobrá a ještě drží pohromadě, tak si jí necháme" poměřuje mě odborným okem moje vlastní dítě, krev mojí krve.  Protáčím panenky nad tou nadřazenou urážlivou a zavrženíhodnou konverzací a jdu přeleštit zrcadlo. Aby se Zdenda viděl, jakej je to mladík. 

Takže tak

Moderní době zdar

Vaše Helga




19 komentářů:

  1. Žejo! Že jsou ty pořady pro děti čím dál děsivější! Posledně jsem viděla, jak synovci koukají na Lego příběh a z toho by člověk opravdu chytil psotník. Ty úryvky z poloanglických dětských konverzací mě docela upřímně děsí. Mám z nich dojem, že za chvíli tady čeština bude opravdu jenom na obtíž. Konec článku mě ale dostal do kolen :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že to tak nevidím sama.. a jak to tedy je, jsme my pomalejší, nebo doba rychlejší?

      Vymazat
    2. Myslím, že doba je skutečně rychlejší a zrovna v těch filmech by to nejspíš šlo i nějak natvrdo změřit. Už nějakou dobu váhám, že si přečtu knížku Digitální demence, tam by to, myslím, zrovna mohlo být, ale ještě jsem se nerozhoupala :-D

      Vymazat
  2. Ja se smeju nad hedkou, protoze jsem nedavno Zmurovi vyvracela, ze tohle slovo si vymyslel. Tak nevymyslel, jen ja se zrejme vyjadruji jako z cernobilych filmu. Na tech si to mimochodem uvedomis nejvic, i na tech socialistickych. Jedna dejova linka, par zapamatovatelnych postav a epicke sceny, kde se z pohledu dnesniho divaka nedeje vubec nic. S Emem si to obcas poustime jako ukolebavku pred usnutim:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a já v rámci rychločtení čtu: jsem nedavno Zmurovi vyzvracela.. Jinak přesně, dívat se třeba na Vinetoua je pro mě zase druhý extrém, do pěti minut spím.

      Vymazat
  3. Trochu mi to připomíná, jak líčil kdysi pan Škvorecký česko-anglický slang emigrantských dětí, které dávaly v běžné řeči mezi sebou anglickým slovům počeštěné tvary, např: "Lukni, jaký má ten berdík pinkový fítičky!"

    OdpovědětVymazat
  4. Též mi nezbývá než souhlasit. Krásně jsi to napsala. Z animáků pro děti mám normálně závrať. A všichni strašně řvou, nikdo nemluví normálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, a takovou zvláštní řvavo-šeptavou intonaci mají, asi aby se trefili těm animákům do pohybu úst, je to masakr, občas se s nimi dívám na Gumballův svět, abych si trénovala reflexy, je tam skrytej i dospělej humor, takže když to teda stihnu zaregistrovat, tak se i zasměju, ale asi tak desetině vtipů, zbytek nestihnu

      Vymazat
  5. No, vtipně napsané, ale děsivé... Ty anglické výrazy máme doma taky, ale dcera bude starší, tak je to jiný level :-) Zatím tedy si nepřipadám úplně zbytečná, protože rodičům s technologiemi radím. No, dcera zas radí mě. A s tím přeleštěním zrcadla - to asi pro můj dobrý pocit dělat nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jiné levely se připravuju právě prostřednictvím blogů matek puberťáků.. no ještě budu asi se slzou v oku vzpomínat

      Vymazat
  6. K nám na vesnici na severu to ještě nepřišlo, já tedy než čumět na bednu, raději se Sofíkem lítám venku. Ale když už se díváme, tak se mi třeba hrozně líbí Pošťák Pat, to baví i mne a není to drama psychodelické.
    Muži bohužel stárnou pomaleji, ale začínají se pochcávat dříve, tak bych nemachrovala !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jako malí taky koukali na tyhle nevinné pohádky.. Věděla jsi, že na youtube je parodie na poštáka Pata "Pošťák Prd?" No a teď se té pohádce akorát vysmějou a zpívají "vstává brzy ráááno, v hlavě má nasrááno.. " jen abys věděla, co tě může ale taky nemusí potkat :D

      Vymazat
    2. Víš, jaký je mezi námi rozdíl ?
      Já jsem už babička, tím pádem mám vše dávkované v míře přijatelné.
      Rodiče to budou poslouchat, já nééé.
      Babičkovství je úžasné, protože vnouče je vratné, dítě nikoliv.

      Vymazat
  7. Dokud si tě ještě chtějí nechat, moc to neškrab. Ale doporučuju trénovat současné výrazivo, neb až jim přestaneš rozumět, mohli by tě odložit.😁😁

    OdpovědětVymazat
  8. Je krásný mít děti ještě relativně malý, v podobné situaci teď V neochvějně tvrdil "dyť máma je mladá!" :) jsme s mužem teda podobně dlouho, 11 let manželé, 16 celkem, jen ty děti jsme trochu odložili :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. jo to je krásný, aspoń víš, na co se můžeš těšit, já se zase podle blogů matek puberťáků připravuju na to nejhorší.. již brzy..

      Vymazat
  9. Do hedky a do hendy? TO děti opravdu takhle przní češtinu i angličtinu? No ještě, že se mezi dětmi nepohybuju, já bych to musela mlátit na potkání :D. Kvítek je fakt kvítko, hezky tě zhodnotil :D.

    OdpovědětVymazat