sobota 18. února 2023

Řekni "bazén"!

Za rohem! Prase s tvarohem!

Za tebou! Prase s kamerou!

Máte mezeru, hodíme vás do sběru!

Řekni bazén! Máš prsa až na zem!

Znáte tyto ukrutně vtipné dětské  hlášky? O těch tento příběh nebude. Ale bazén, to je téma dnešního zamyšlení. Obnovily jsme s kamarádkou pravidelné návštěvy našeho místního bazénu. V tomto odborném rozboru bych se ráda zaměřila na druhy a poddruhy plavců. Rozbor vyplývá z několikaměsíčního pozorování, analýzy a rozřazení do jednotlivých skupin. Jako pozorovací nástroj jsem zvolila zamlžené plavecké brýle. Nechtěla jsem vyplašit pozorované exempláře vyzývavým zíráním, takto nebylo poznat kam se přesně dívám, efekt zrcadlových brýlí. Drobnou překážkou byla snížená schopnost přes brýle něco vidět, úroveň zamlžení jsem tedy musela regulovat pravidelným oplachem. A nyní přejdeme k výsledkům pozorování.

1. Kmen: Plavec

Plavci jsou běžný druh, objevují se samostatně či ve dvojicích, nenároční na pěstování, některé třídy mohou být nebezpečné. Jsou pro ně vhodné větší nádrže s menším počtem pěstovaných kusů.

- Třída: Obecný - snese se se všemi ostatními, ale rád kritizuje jiné plavce na svém blogu.

-  Třída: Wannabezávodník - rychlý jedinec, vyznačuje se rychlou plavbou. Příroda však tomuto druhu nenadělila adekvátní velikost srdce pro výbušnou aktivitu. Plave 5x rychleji, než ostatní. Plavbu přerušuje častými přestávkami na vydýchání a vítězné bušení pěstmi do hrudi. Celková vzdálenost uplavaná za hodinu je tedy shodná s plavcem obecným.

- Třída: Tsunami - vyvinula se z třídy Wannabezávodník. Plavci třídy tsunami se pyšní schopností generovat majestátní vlnobití. Jsou to agresivní, teritoriální a samotářské druhy. 

2. Kmen  Bójka

Bójky jsou aktivní v brzkých hodinách, plavou v hejnech v poklidném či žádném tempu. Hlavičky mají obvykle vystrčené nad hladinou. V nádrži se moc nesnesou s kmenem plavců, zejména s třídou tsunami a dále s kmenem děti třídou hopsavé. Nedoporučujeme pěstovat s žádným dalším vitálnějším druhem, pro jejich přežití je důležité uchovat hlavičku suchou. Namočení hlavy znamená okamžitý úhyn násady. Jinak nevyžadují speciální péči, jsou to nenáročné dlouhověké druhy. Samice se vyskytují zcela běžně v jakékoli vodě, samci jsou vzácnější. 

 - Třída: Statická - jedná se o statisticky nejvíce statický druh ve vodě. Doporučuji do menších nádrží, minimální nároky na prostor, je schopna i přes hodinu plavat na jednom místě, nedoporučuje se nasazovat k tomuto druhu vodní plže, jejich přítomnost může statickou třídu frustrovat svou závratnou rychlostí. Je možné pěstovat mnoho statických jedinců v jedné nádrži. 

- Třída: Středněrychlá - dokáže skvěle rozložit síly a bez přestání hodinu plavat ve stejném tempu. Snese se celkem dobře s plavci obecnými. Z této třídy se vyvinul řád "cheater- švindlíř", při pozorném sledování byla odhalena tajná chůze zadními končetinami po dně, ačkoliv horní část těla simulovala plavání.

- Třída: Křižník - je to středně rychlý druh, který nečekaně mění směr plavby, křižuje prostor, může mást ostatní osazenstvo vodní plochy náhlými odklony od trasy. Nedoporučuje se více křižníků v jedné nádrži z důvodu pravděpodobných kolizí.

3.Kmen: Děti

Plavou v hejnech i samostatně, obvykle vydávají hlasité zvuky nad vodou i pod vodou. 

- Třída: Ponorné - vyskytují se převážně u dna, fungují jako dobří čističi, hledají a vynášejí na hladinu nalezené předměty. Bohužel díky nedostatečně vyvinutému sebeovládání  zároveň bazén znečišťují. A to zejména celkem běžný a v každém bazéně k nalezení řád čůrači a vzácnější řád kakači. Jsou to jinak nenáročné druhy, o kterých většina osazenstva nádrže ani neví (dokud se neobjeví nějaký zástupce řádu kakačů)

- Třída: Hopsavé - excentričtější obojživelný druh neustále vylézající a znovu vskakující do vody z dosud neprozkoumaného důvodu. Doporučujeme pěstovat zcela samostatně, Bójkám způsobí namočení hlavy a  Plavce můžou frustrovat, což má za následek ztrátu chuti k plavání a rudé skvrny na žábrách. 

Pozorování stále probíhá, bohužel jsem omezena jen na kladenské vodní plochy, ráda uslyším, jak to chodí v jiných místech republiky i světa, těším se, že společně možná objevíme nějaký vzácný druh.

Takže tak.

Plavání zdar,

Vaše Helga




14 komentářů:

  1. Tak si říkám, co asi zrovna probírají tvé ratolesti v hodinách přírodopisu či biologie... Něco mi říká, že to tak úplně nebudou kameny :-)

    ---
    Skvělé badatelské postřehy. V nové objevy pevně věřím. Tipuji, že obzvláště v letních měsících při návštěvách aquaparků budeš mít žně :-)

    Jinak mě vždy fascinovalo, jak bojky třídy statické nejraději postávaly v dráze vyhrazené pro plavce třídy W a T. To by možná taky mohl být námět na pozorování :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z aquaparku mám vlastně ještě peprnější příběhy, to snad ani nejde publikovat

      Vymazat
    2. My chceme ty z aquaparku!:) Kmeny pobavily, přemýšlím, kam se zařadit - nejspíš do křižníků. Ještě by to chtělo doplnit taxonomii plavčíků:))

      Vymazat
    3. No dobře, nasbírám ještě pár zkušeností a napíšu něco o aquaparku, ale na začátku článku bude varování že může vyvolat zvracení s doporučením číst minimálně dvě hodiny po jídle

      Vymazat
  2. On vážně někdo chodí po dně, zatímco simuluje vrškem těla plavání? Lidé mě mají pořád čím překvapit :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Kategorii cheater bych se nebála nazvat podvodník. :-) V tomto výzkumu velice zaostávám, neboť mám sama co dělat, abych hlavou předstírala bojku, zatímco plouhám nohama po dně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) anobrž unterwasserman, pravda jistý terapeutický a posilovací efekt to má,chodit po dně

      Vymazat
  4. Do kmenu dětí bych zařadil třídu doprovázených. Vyskytuje se v páru s odrostlejším jedincem zpravidla mužského pohlaví, který jedince různě vrhá, potápí nebo učí motýlka. Výskyt více než dvou jednotek v bazénu vyvolává nutnost odstřelu. Znám z vlastní (aktivní) zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak na ty jsem úplně zapomněla, děkuji, zahrnu do příštího výzkumu

      Vymazat
    2. Já myslím, že výzkum se povedl. Máš určité závěry, ale v létě se dá pozorování ještě rozšířit. S tvými poznatky souhlasím a nasmála jsem se.

      Vymazat
    3. Děkuji :-), z léta mám vlastně taky zážitky, safra takovýho nezpracovanýho materiálu mám upadajícího do zapomnění

      Vymazat
  5. Nesnáším "kamarádky" takový ty dvě blbky, co plavou vedle! sebe a povídají si. Pokud si potřebují něco ujasnit, zastaví v mělké části bazénu, stojí a pokračují v diskuzi. Já mám pak problém být slušná :(.

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě bych doplnila typ "křečci". U nás někdy v bazénu zavírají třeba na pólo nebo pro akvabely dráhy v bazénu ne na délku, ale na šířku. Křečci říkám plavcům, co i poté, co je bazén znova otevřen na délku, tak vytrvale pokračují v plavání na šířku. Kdysi bylo mým koníčkem zkoušet, jestli je přeučím, když začnu plavat na délku, a s jednou kombinací křečka a statické bójky jsem kvůli tomu šla i do slovního konfliktu (začal si).

    OdpovědětVymazat