pátek 23. července 2021

Aspoň trochu dobrá dovolená

Risk nebo zisk, motto letošní dovolené. Po zkušenosti z tureckého davového šílenství už nevybíráme žádné přelidněné oblasti, ono se to i hodí. Letos zvítězilo Lago di Iseo v Itálii.  Ubytování jsme vybrali jen tak hala bala s pocitem, že stejně nikam nevycestujeme. Hala bala znamená v překladu, že jsme nezkontrolovali na fotkách kvalitu postelí a vzdálenost nejbližšího kostela a to nikoli z důvodu potřeby pravidelného množení a modlení. Při příjezdu nás uvítalo mocné bití zvonů ve 100 metrů vzdáleném kostele doprovázené romantickou zvonkohrou. A následujích každých 15 minut po deset dní, v noci každých 30 minut. "Ne, zase kostel." Podlomila se nám kolena. U kostela jsme bydleli ve Slovinsku a bylo to peklo. V noci jsme měli tedy na spojené matraci při souboji o jednu deku mnoho chvil na polemizování o  funkci zvonů, náboženství a duchovna v 21. století.  Chtěla jsem se rozepisovat na téma krás Itálie, přiložím pár fotografií na konci, ale se Zdendou jsme si slíbili, že do příštího léta sepíšeme seznam věcí, na které musíme dát pozor, aby rodinná dovolená aspoň jednou nebyla taková tragédie. 

Seznam pro dokonalou dovolenou:

- Kostel/Mešita a jiné náboženské stavby nesmí být blíže než 500 metrů ubytování (v některých zemích jako je třeba Itálie a Polsko téměř nesplnitelné)

- Na fotkách ubytování se ujisti, že postel nemá spojenou matraci a společnou přikrývku. Když to nezkontroluješ, tak v noci opatrně uléhej na svou polovinu, neboť při prudkém žuchnutí do postele můžeš katapultovat partnera  šikmo do výšky a na zem.

- Pokud se u ubytovatele vyskytují kočky, psi, králíci a jiná zvířata, nehladit. Kočičí blechy jdou na člověka. Blechy se špatně hledají. Použité oblečení dej preventivně do mrazáku a doufej, že tu havěť nedovezeš domů.

-Pokud sebou bereš rodinné příslušníky, zejména děti, choď na túře dostatečně rychle, abys neslyšel jejich nadávání. 

- Ujisti se, že v ubytování je velký mrazák, na to oblečení, popřípadě na rodinné příslušníky. 

- To, že bydlíš blízko jezera, ještě neznamená, že nepojedeš autem půl hodiny k nejbližší pláži. Mysli na to při výběru ubytování.

- Kup pořádný repelent, přírodní repelenty nefungují. Jediná funkce přírodního repelentu na olejové bázi tkví v tom, že z člověka vytvoří živoucí mucholapku, drobkolapku, pracholapku atd.  Vem sebou jedovaté repelenty, protože pro cizí komáry jsi exotická specialita. Italští komáři mají vlastní mafii, kterou přes den prostě neobjevíš, v noci útočí v gangu.

- Svačina 4x obložená houska+ půl kila mrkve+ půl kila meruněk+ plněné croissanty je málo.

- V Itálii je víc tureckých záchodů, než v Turecku. Turecké záchody šplouchají a rozprašují i v Itálii. Přibalit holínky bez ohledu na cílovou zemi.

Uvítám další tipy zkušených i nezkušených cestovatelů, čeho se máme vyvarovat. Týká se samozřejmě cestování kamkoli i po Čechách.

Takže tak

Fotky viz níže

Vaše Helga




"Mami já vyfotím toho daňka, půjč mi mobil"


Espresso silné tak, že by se dalo krájet




V baru jsme při zápasu DK:CZ seděli sami s dvěma Dány, normálně mě fotbal nezajímá, ale jak máte protivníka přímo před sebou, fandění se dostaví samo.


Piramidi di Zone, zajímavé útvary vzniklé erozí, super místo, a místní raději sedí v kavárnách než jezdit do přírody, na výletech jsme nikoho nikdy nepotkali, akorát jednou další českou rodinu.




Výlet na Lago di Garda - Sirmione

15 komentářů:

  1. Milá Helgo,
    to s těmi blechami jsi fakt zažila na dovolené?? Já je znám jen jako malá od prababičky (po příjezdu od ní, teda vlastně od jejího psa, se vždy jako první vše muselo svléknout a hned vyprat).

    Presso, co se dá krájet? Jestli ho nevařil mlhou inspirovaný Rákosníček.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvítek měl štípance v řadách, a to vím, že je od blech, nejdřív jsme podezírali blechu místní kočky, ale nakonec to asi byli ti chytří komáři co útočili v bojovných formacích, Rákosníčkovo kafe fakt :-).

      Vymazat
    2. Joo, to je typický italský kafe :) úžasná věc

      Vymazat
  2. Mrazak na obleceni je dobrej trik, vhodnej skoro do vsech hotelu nizsi kategorie:) Tak za me bych jen doplnila obligatni disco klub hned dole v hotelu a po nedavnych zkusenostech z Mallorcy nepotesi ani hromadny zajezd hlasitych teenageru, kteri anektuji bazen a v noci hrajou flasku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rušná letoviska, ano, to je peklo,a když vybereš něco uprostřed vinic skoro na samotě, tak tam máš ten kostel a co je horší, teenageři přes den aspoň chrní, kostel nikdy nespí..

      Vymazat
  3. S kostelem a kontrolou postele naprosto souzním! Obojí jsem zažila - a s postelí z toho byla aspoň docela vtipná historka, ale ten kostel, to byla fakt jenom tragédie. Fotky ale vypadají krásně a daňčí zadek mě vyloženě rozesmál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a copak za historku máte se spojenou postelí, to by mě zajímalo, zkoušeli jste trik s odstřelením?

      Vymazat
    2. Jééé, s kostelem máme taky zkušenost. Normálně ze mě ve dvě v noci padaly takový vulgarity směrem ke křesťanství a křesťanům, že se dodnes stydím, ale fakt to byl děs. To to těm obyvatelům obcí v noci fakt nevadí??!!

      Vymazat
  4. Kostely u ubytování jsou naprosté zlo. Jednou jsme měli pokoj s výhledem na kostel a z dovolené si pamatuji jen tohle. Společné matrace a přikrývky mi nevadí, to máme i doma.
    Repelent doporučuji kupovat vždy až v zemi, kde bude používán, funguje nejlépe. Ale nejlepší repelent mají v Avenier, ten si poradil jak s hejny komárů ve Finsku, tak i v Indii. Odpudí všechno a všechny. Nefunguje jenom na Indy toužící po selfie s bělochem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tip s těmi repelenty, příště to zkusíme koupit na místě

      Vymazat
  5. Něco podobného s kostelem jsem zažil v Roháčích. A taky není špatné, když ubytování sousedí se zahradou, které vládne nadmíru hlasitý kohout, probouzející se ještě za tmy :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kohouta jsme ještě nezažili, ale musí to být bomba, ale zase jsme měli kombinaci kostel + non stop štěkající pes

      Vymazat
    2. Ségra taky měla kohouta, co furt kokrhal, pak mi poslala fotku sporáku s rendlíkem, ze kterýho koukaly pařáty. Vyřešeno.

      Vymazat
  6. Vzhledem k tomu, že jsem si pro letošní dovolenou vybrala Rhodos v září, asi nikam nepojedu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm.. :-( držím palec, Řecko koukám červené :-(

      Vymazat