úterý 16. března 2021

Dálkové nešvary

Distanční výuka se stala již pevnou součástí našich životů, proto bych ráda shrnula veškeré poznatky.

Dálkové zlobení:

Už jsem si docela i zvykla na telefonáty ze školy se stížnostmi na Kvítkovy výstřelky, od školky vynikal kadeřnickými službami, ničením majetku školky (potřeboval udělat z proutěného ozdobného košíku loď z okny v podpalubí), ve škole lákal holky na záchod, že jim ukáže jablíčko a červíčka (a nejedná se o ovoce, zapoj fantazii), házel do záchodu pomůcky k výuce, nikdy jsem z něj nedostala, proč. Vše okamžitě přestalo nastolením domácí výuky, žádné telefony, žádný stres, co zase provedl, pohoda. Jeden týden. První telefonát zvoní po týdnu výuky na dálku. Kvítek kreslí na společnou interaktivní tabuli kosočtverce. Já se z toho zblázním, on zlobí ve škole, i když ve škole není! Výuka na dálku má dva nebezpečné aspekty- chat a interaktivní tabuli. Obojí se dá slušně sabotovat. Rychlým zásahem jsem už párkrát smazala z chatu pár nebezpečných vět  (Simonko, zpíváš falešně; Je to nuda; Máma je docela stará atd.) Interaktivní tabule je doslova zbraň na uštědření pár životních traumat učitelce, která se snaží udržet obrázky  a nápisy na tabuli svou myší na jednom místě, zatímco pět dětí proti ní šoupe zbylým obsahem. Beznaděj prosakuje přes obrazovku.

Napovídání:

Rodiče chtě- nechtě se vžijí natolik do výuky, že mimoděk vykřikují odpovědi místo dětí, nebo dětem aspoň tajně radí. Tak doprčic, radíme dětem aspoň tak, aby to nebylo poznat, takhle ne:

- (probírají vyjmenovaná slova po M) "Děti a jestlipak víte, co znamená slovo Litomyšl"

- Ticho

- hlásí se Anička

"Litomyšl je město, kde se narodil Bedřich Smetana v roce 1824"

.. a vůbec jí to nikdo neporadil...tak určitě..

Pokračují vyjmenovaná slova po M a učitelka se snaží děti nasměrovat na slovo "smýčit"

- "Děti a jak se jinak řekne něco jako vymést, zamést, uklidit?"

- Děti neví, začíná souboj rodičů, my prozíravější si vypínáme mikrofon, z ostatních slyším tiché napovídající hlasy: 

"smést.. smíst ...nevim vysát?"

Atmosféra houstne, u Sárinky dokonce přestala maminka mlátit hrnci v kuchyni a tiše přemýšlí, připadám si jako ve znalostní soutěži, otázka za 5 tisíc korun.  

Mají říkat různá odvozená slova od vyjmenovaných slov. Kvítek zrovna pod stolem skládá nějaký hlavolam. Dloubnu ho do žeber, ať dává pozor a už se vezu a radím ".. co udělá auto když jede moc rychle do zatáčky?" "Smyk!" Vykřikne nadšeně do mikrofonu. Utěšuji se, že na to konec konců přišel skoro sám.. jen maličký švindl.

Poruchy mikrofonu, internetu, mozku:

Musím uznat, že udržet pozornost na meetu déle než půl hodiny je náročné i pro dospělého člověka, hlavně na angličtině. Angličtinářka má špatný mikrofon, neptejte se mě proč si za ten rok nekoupila pořádný headset, když si na to pokaždé rodiče i děti stěžují, ale budu-li se na to dívat pozitivně, celkem jsme se už naučili odezírat ze rtů, takže, v případě ztráty sluchu klidně můžeme jet na dovolenou do anglofonní země a neztratíme se. 

Neuvěřitelné je, jak moc se všechny děti těší do školy. Nejdřív jsem si myslela, že to říkají jen proto, že se to od nich očekává, ale opravdu se těší! A kdo se těší ještě víc? 

..Helga

Takže tak.





17 komentářů:

  1. Milá Helgo,
    neměl se Kvítek spíš jmenovat pěkný Kvítko?
    A je nějak pobledlej. Dáváš mu doma vůbec najíst?? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a tohle se stane všem dětem, které pořád sedí u počítače :-)

      Vymazat
  2. Napadá mě - je teď vůbec doma možné zůstat "po škole"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to sice ne, ale dokud nemají hotovou práci, tak mají "po hrách"

      Vymazat
  3. A což teprve děti, které naprogramují jednoduchou smyčku ze záběrů sebe sama na videokameře a pak chodí za online školu... ;-) Myslím, že až se školy otevřou, uleví se všem tolik, že z těch padajících kamenů vznikne hotové zemětřesení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, to už zkoušel s nastrčeným lego panáčkem před kamerou, ale prokoukli ho pro strnulý přiblblý úsměv na žluté tváři.

      Vymazat
  4. Naše úča po pár trapně napovídacích zkušenostech přešla ke zkoušení "zapni si kameru, vem si učebnici, stránku 45, cvičení 6, druhý příklad a řekni mi rovnou výsledek." Tím se všem poschovávaným rodičům s kalkulačkou pod stolem zatnul tipec:))

    Perličky z naší třídy: Martínek se pořád dokola hlásí, až ho musí učitelka zpražit, jestli ví opravdu všechny otázky, na které se hlásí. Martínek s úlevou, že je konečně vyvolán: "Paní učitelko, smím se jít vykadit?"

    Nebo zkoušení spolužáka z anatomie člověka - co produkují ledviny: "No tak, co z tebe vypadne na záchodě, když jdeš na malou potřebu?" Chvíle horečnatého mlčení a pak odpověď: "Penis!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nemá chybu. Chechtám se jak u článku, tak u komentářů. Až mě na malilinkatou chvilku zamrzelo, že už mám děti starší a hermeticky uzavřené ve svých pokojích :-) (ale fakt jen na chvilku)

      Jinak teda nezávidím, musí to být extra náročné - pro všechny. I těm starším už ta on-line výuka leze solidně krkem, natož těm prckům... :-/

      Vymazat
    2. No vidíš to další námět na článek, takovej dobrej materiál! Až mě to mrzí, že nemám taky takové pěkné zážitky.

      Vymazat
    3. Písmenková víla22 března, 2021 16:02

      Já děti nemám, ale jednou jsem dohlížela na neteře (2. třída)
      Paní učitelka zadala práci a pak povídá: "Natálko, jestli chceš něco říct, zapni si mikrofon" Asi minutu je ticho (Natálka zřejmě bojuje s technikou) a pak se ozve: "A máme si na to napsat pérem?" ... Paní učitelce nezávidím, ale mě to pobavilo. :D

      Vymazat
    4. To je přesné, ty prostoje, kdy si děti pouští mikrofon, už jsem přemýšlela že v mezičasech budu sázet rajčata a stihnou vyrůst..

      Vymazat
  5. O co všechno jsme při dálkový školce ochuzení!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já věřím, že nikdo nezůstane ochuzen, každý je obohacen po svém

      Vymazat
  6. Holt děti si vždycky najdou způsob, jak zlobit... Ovšem, napovídá I rodičů je jiný level, z běžné výuky neznámý..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda ale většinou ani rodiče nevědí a napovídají špatně, takže dobrý

      Vymazat
  7. :D jablíčkem a červíčkem jste mě pobavila. Vlastně celým článkem! Nedivím se, že se děti do školy těší, takhle nepřicházejí jen o výuku, ale i o čas mezi kamarády.

    OdpovědětVymazat