sobota 13. listopadu 2021

Šnek Bedřich Autobusák

Máme doma malé akvárko. Má sice pár litrů, zato představuje nekonečnou studnici k psaní článků v době blogerské krize. Psala jsem o něm už "O rybičkách a lidech" a taky "Děda, akvárka a smilné oči"

Tak jako Cimrmani vytahují své jmelí, já vytahuju své akvárium. Copak covid, ale akvárko!

Po pár letech pohřbů, přemnožení, narození hendikepovaných rybek a opět pohřbů jsem pochopila, že rybky v akvárku jen trápím a pořídila jsem krevety 5 ks, šneka Stydlína a dvě malé škeble Petty a Selmu. Krevety jsou schované v rostlinách, šnek za filtrem a škeble se před půl rokem zahrabaly a jestli neumřely, jsou v substrátu dodnes. Z minulých chovatelských pokusů zůstává v akváriu jedna osamělá přísavka, která smutně ožužlává řasu za filtrem těsně vedle Stydlína.

Sedmset korun v hajzlu a akvárium je prázdný

Dokoupila jsem další krevety, aby se zvýšila pravděpodobnost, že při letmém pohledu do prázdného akvária se alespoň jedna odváží a vystrčí aspoň tykadlo. Chlubila jsem se našim, co teď pěstuji, zajímá je jen, kdy budou mít krevety jateční hmotnost.

Proběhlo výběrové řízení na dalšího šneka, tentokráte extroverta, který by se držel více na očích. 

Zvítězil Bedřich Autobusák.

V akváriu nastal nečekaný zvrat. Krevety se osmělily a jezdí na šnekovi (pouto začalo už při převozu z e-shopu). Autobusák má žluté tělo, černou ulitu, velmi inteligentní výraz v očích a svůdnou nohu a překvapivou hbitost. Založil v akváriu zastávky a jezdí pravidelnou linku Filtr- Kámen -Mech.  

Show nekončí ani po zhasnutí světel. Večer se z akvária ozývá pravidelné ťukání. Zkoumám, co to tam tak ťuká. "Zdendo, Zdendo, pojď se podívat, přísavka souloží se šnekem, tos ještě neviděl!" Volám za sebe. Oba scénu sledujeme, přísavka mlátí Bedřichovou ulitou do skla. Je to velká mezidruhová láska, anebo velká mezidruhová nenávist? Může ryba milovat? Může šnek nenávidět? Umí šnek couvat? A prdí krevety? To nedokážeme říci, život je jedna velká záhada, a jaké záhady řešíte vy?

Takže tak

Akvárkům a lásce zdar

Vaše Helga

Stydlín




7 komentářů:

  1. Pockej, az se promlati na svobodu a Bedrich autobusak s lehkejma krevetima holkama pojede na spanilou jizdu bytem:) Ale jinak krasny. Obcas lituju, ze nam nevysel ten chov listonoha, ale ja si na ty akvarijni tvory nemam cit. Bojim se, ze po me peci by tam vsichni jezdili tak max briskem nahoru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak vy se zase specializujete na ty křečky, to je takové víc interaktivní, kapat křečkovi do oka a tak.. to s krevetou zase neuděláš

      Vymazat
  2. Panejo, tomu teda říkám multi-kulti akvárko :-) Tak dej vědět, jak se váš sociální experiment bude vyvíjet, až vám tam vypukne nějaká pandemie a bude potřeba všechny naočkovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nechávám jim tam nezdravě dlouho starou vodu, tj pěstuju dobrou odolnost, ty jen tak nic nerozhází, že je čas na výměnu vody poznám tak, že "plevel" šneci (kterých tam jsou stovky) začínají vylézat ven z akvária.

      Vymazat
  3. Naprosto famózní, přepošlu ségře, ať se taky zasměje.
    A děkuju moc :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ségře asi do smíchu není, ale snad jí to aspoň potěší.

      Vymazat
  4. Samozřejmě šneci běžně couvají. Stačí jim zařadit slizovou zpátečku.

    OdpovědětVymazat