pondělí 1. listopadu 2021

Cyberhero

Výhodou práce ve velké firmě je to, že ať chcete nebo nechcete, jste důkladně proškoleni o rizicích útoků hackerů. Jak to u nás dělají? Posílají namátkově e-maily, které vypadají jako seriozní oznámení HR oddělení, IT oddělení, různé požadavky na obnovu hesla atd.  Kdo klikne na odkaz, skočí na špek,  dostane okamžitě za odměnu dlouhé on-line školení. Kdo vydrží a všechny e-maily prověřuje a nekliká na všechno, obdrží gratulace

 "You are a Cyberhero"

Ano, skromně to přiznám, i já jsem se dostala do nepočetných řad kybernetických hrdinů a cítím svou občanskou povinnost šířit své znalosti a dovednosti vám pohanským #klikamnavšechno maniakům.  Zní to namyšleně a mnozí právě teď přestali číst, a dobře vám tak, nechť vás hackeři vyhledají a pošlou falešnou poukázku na Rayban brýle zdarma kterou pak nevědomě budete šířit dál.

Tento článek mám rozepsaný už hodně dlouho, mezitím mi na whatsapp přistály od dvou kamarádek dvě lákavé nabídky soutěží. Protože jsem cyberhero, odkaz jsem nechala být a napsala šiřiteli, ať si zkontroluje aplikace a stažené soubory v mobilu. Odkliknutím soutěže a vyplněním pár údajů k účasti se vám nainstaluje do mobilu aplikace, která umožní komukoli se dostat k vašim datům. A to je pro mě docela strašidelné, v mobilu mám snad všechno, od karty do Kauflandu po internetové bankovnictví a představa, že by někdo za mými zády použil mojí Kaufland card mě děsí.

Děsí to i vás? Kdokoli může vybrat Vaši slevu na věrnostní kartičce, mrknout na váš účet, anebo si vás natočí v choulostivé situaci a pak vás bude vydírat. Mě to děsí. Proto neklikám. Neklikejte i vy. Buďte cyberhero. 

Vaše Helga





10 komentářů:

  1. Pravda pravdoucí! A komu tenhle článek nestačí, nechť zkoukne Černé zrcadlo. To vyděsí každého!

    OdpovědětVymazat
  2. anoo pravda, na to už jsem úplně zapomněla, ale voni né, voni budou klikat

    OdpovědětVymazat
  3. Snažím se neklikat na nic jen trochu podezřelého a varovat lidi, od kterých mi ty podezřelé věci přicházejí, pokud si myslím, že posloužili jen jako nevědomí "přenašeči". Ale dávat si za to nějakou odměnu, na to už jsem příliš dlouho pryč z korporátu :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Copak ja, desi me spis, na co jsou schopni kliknout nasi nebo decka. Nejsem si jista, ze tady 100 % zapusobi i stokrat omilana prevence. Soutez je soutez:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je jasný, ale já furt žasnu, že si furt lidi myslí, že jim někdo něco dá zadarmo

      Vymazat
  5. Nejde jen o podvodné emaily a zprávy. Přiznávám, že mnohdy je těžké odlišit autentické emaily a zprávy od těch podvodných. Uživatel si musí dávat velký pozor, a neklikat na každý odkaz, který mu přijde pod myšku. Ale jsou i jiné hrozby - samotné aplikace. Po nainstalování aplikací je nutné ještě potvrdit různá oprávnění v mobilu. Uživatelé to většinou odkliknou bez toho, aniž by si přečetli, jaká oprávnění aplikace potřebuje, a pokud mají to štěstí, že si do mobilu nainstaluji podezřelou appku, může být už pozdě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, aplikace jsou zrádné taky, virtuální svět je jedno velký nebezpečí

      Vymazat
  6. Mně už si prý natočilo v choulostivé situaci spoustu hackerů, přes webkameru. Psali mi to! Na sekretářský e-mail pracovního, většinou vypnutého počítače bez kamery! :D

    OdpovědětVymazat